Huizenprijzen blijven stijgen: Grootste toename in bijna twee jaar

De afgelopen maand zagen we een aanzienlijke stijging in de huizenprijzen, met een gemiddelde toename van 10,6 procent vergeleken met hetzelfde moment een jaar eerder. Dit blijkt uit recente gegevens van het CBS en het Kadaster. Deze stijging is de grootste in bijna twee jaar.

 In juli moesten kopers 1,4 procent meer betalen dan de maand ervoor, met de gemiddelde prijs voor een bestaande woning nu boven de €457.000. Volgens Rabobank-econoom Nic Vrieselaar is deze stijging deels te verklaren door hogere lonen. "De inflatiecorrectie op salarissen verhoogt de leenmogelijkheden van mensen, waardoor ze meer kunnen bieden op een woning," legt Vrieselaar uit.

 Hij wijst erop dat de combinatie van loonstijgingen en soepelere leennormen snel hun invloed laten zien op de woningprijzen. "Als er veel concurrentie is op de woningmarkt en je echt een huis wilt, gebruik je dat extra geld meteen."

 Vergeleken met de piek in juli 2022 liggen de huidige huizenprijzen gemiddeld 4,6 procent hoger. Vrieselaar ziet hierin een duidelijke link met de gestegen salarissen. "Waar je in 2022 met een modaal inkomen en 1,5 procent rente een hypotheek van ongeveer 4 ton kon krijgen, kun je nu met de huidige rente van 4,2 procent en twee inkomens tot €425.000 lenen."

 Huizenmarkt blijft onder druk

 De piek in de huizenprijzen van juli 2022 werd gevolgd door een daling, voornamelijk veroorzaakt door stijgende hypotheekrentes. Dit beperkte de leencapaciteit van kopers, waardoor er minder werd geboden op woningen. Echter, sinds juni vorig jaar zijn de huizenprijzen weer in opmars.

 Vrieselaar verwacht dat deze stijgende lijn voorlopig zal aanhouden. "De huidige markt dwingt kopers snel te handelen. Ik voorzie een verdere stijging van de huizenprijzen, mede door de aanhoudende loonstijgingen en de iets lagere hypotheekrente. We verwachten niet dat een groter aanbod, zoals verhuurders die hun woningen verkopen, de markt significant zal beïnvloeden."

 Toename woningverkopen in juli

In juli registreerde het Kadaster 18.610 woningverkopen, een stijging van bijna 25 procent vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Dit sluit aan bij de trend die al enige tijd zichtbaar is: de verkoopregistraties zijn in de eerste zeven maanden van dit jaar met 11 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

 Deze cijfers hebben alleen betrekking op bestaande koopwoningen; nieuwbouwwoningen zijn niet meegenomen in de analyse door het Kadaster en CBS.

Previous
Previous

Vijf redenen waarom je in Heemstede wilt wonen: de charme van huren in een rustige omgeving

Next
Next

Vijf redenen waarom je in Haarlem wilt wonen!