Plannen van het nieuwe kabinet voor de huizenmarkt

Na maanden van intensieve onderhandelingen presenteerden PVV, NSC, VVD en BBB woensdag 15 mei hun regeerakkoord op hoofdlijnen. De woningmarkt neemt een prominente plaats in binnen dit akkoord. Wat zijn de plannen van het aankomende kabinet voor de huizenmarkt? We hebben de belangrijkste punten voor je samengevat.

Stimuleren van woningbouw

In het regeerakkoord wordt de aanpak van de 'wooncrisis' benadrukt. Factoren zoals vergrijzing, renteontwikkelingen, krapte op de arbeidsmarkt, stijgende bouw- en grondprijzen en lange bouwprocedures leggen druk op de woningbouw. Om de bouw van nieuwe woningen te stimuleren, pleiten de partijen voor een coördinerende minister die bepaalt waar en hoeveel woningen er gebouwd moeten worden.

Er worden geen extra duurzaamheidsregels voor de bouw opgelegd, en andere obstakels worden door versoepelde wet- en regelgeving weggenomen. Het doel is om jaarlijks 100.000 nieuwe woningen te realiseren. Door in elke stad en elk dorp een 'straatje erbij' te bouwen, moet dit doel worden bereikt.

Behoud van hypotheekrenteaftrek

Voor huiseigenaren is er goed nieuws: de hypotheekrenteaftrek blijft behouden. Dit betekent dat huiseigenaren de komende jaren nog steeds van dit belastingvoordeel kunnen profiteren. In tegenstelling tot de afgelopen jaren, waarin de hypotheekrenteaftrek geleidelijk werd afgebouwd, blijft deze nu gelijk aan het niveau van de eerste belastingschijf. Het nieuwe kabinet lijkt dit beleid voort te zetten.

Plannen voor huurders

Ook huurders worden niet vergeten. Woningcorporaties krijgen de opdracht om naast sociale huurwoningen ook huurwoningen in het middensegment te bouwen. Minstens 30 procent van alle nieuwbouwprojecten moet bestaan uit sociale huurwoningen. Daarnaast moet twee derde van de nieuw te bouwen woningen betaalbaar zijn voor middeninkomens.

Vanaf 2026 zullen de sociale huurprijzen de consumentenprijsindex volgen. Met een passende huurtoeslag wil het kabinet de bestaanszekerheid van sociale huurders waarborgen.

Maximering van onroerendezaakbelasting (OZB)

Het kabinet is van plan om in overleg met gemeenten de onroerendezaakbelasting (OZB) te maximeren. Momenteel hebben gemeenten de vrijheid om de hoogte van deze belasting zelf te bepalen, maar dat zou kunnen veranderen.

Afbouw van de salderingsregeling

Ondanks een recente stemming in de Eerste Kamer voor het behoud van de salderingsregeling, wil het nieuwe kabinet deze regeling vanaf 2027 afschaffen. De salderingsregeling stelt eigenaren van zonnepanelen in staat om ongebruikte opgewekte stroom weg te strepen tegen hun verbruik. De afschaffing kan gunstig uitpakken voor zonnepaneeleigenaren, aangezien sommige energieleveranciers hebben aangegeven te stoppen met het vragen van vergoedingen voor teruggeleverde stroom als de salderingsregeling verdwijnt.

Met deze maatregelen hoopt het nieuwe kabinet de woningmarkt te stabiliseren en betaalbaar wonen toegankelijk te maken voor zowel huurders als kopers.

 

Previous
Previous

Snel reageren en beslissen is weer de norm in de woningmarkt

Next
Next

Welke verbeteringen aan jouw woning zijn het meest rendabel?