Huizenprijzen stijgen, de hypotheekrente daalt; welke voorspellingen zijn er nog meer voor 2024?

Wat zijn de voorspellingen voor de verkoopmarkt in 2024? De Woningmarktmonitor van ABN AMRO geeft hier een antwoord op. In deze blog vind je een overzicht van de belangrijkste conclusies voor 2024 en de belangrijkste punten uit deze Woningmarktmonitor.

Stijgende prijzen in 2024 dankzij verbeterende economie

De belangrijkste conclusie uit de Woningmarktmonitor; de hypotheekrente daalt en de huizenprijzen stijgen. Dankzij het verbeteren van de economie neemt het vertrouwen in de huizenmarkt toe. Inkomens van mensen stijgen, waardoor er meer te besteden valt en dat in combinatie met de dalende hypotheekrente zorgt ervoor dat de huizenprijzen stijgen. Een voorspelling uit de Woningmarktmonitor is dat de prijzen met 6% zullen stijgen in 2024 en met 5% in 2025. Daarentegen daalt de hypotheekrente dankzij de verwachte renteverlagingen van de Europese Centrale Bank.

Starters hebben meer voordelen

Volgens de Woningmarktmonitor is het aantal verkochte woningen in januari en februari van 2024 al met 13% gestegen ten opzichte van dezelfde maanden in 2023. Hoe wordt deze stijging verklaart? Onder andere door de startersvrijstelling die is uitgebreid. Voorheen konden kopers tussen de 18 en 35 jaar vrijgesteld worden van overdrachtsbelasting bij een woning tot € 440.000, inmiddels is dat € 550.000.

Van verhuur naar verkoop

Daarnaast wordt de stijging in het aantal verkopen ook verklaart doordat meer particulieren hun woningen niet meer verhuren, maar verkopen. Het is dankzij hogere belastingen en de Wet betaalbare huur minder lucratief om woningen te verhuren. Er komen hierdoor meer woningen op de markt en samen met een lagere hypotheekrente en meer voordelen voor starters zorgt dit voor meer transacties.

Doorstromers staan voor een uitdaging

We hebben het tot nu toe vooral over starters gehad, maar er zijn natuurlijk ook mensen die al een woning hebben en doorstromen naar een andere plek. Uit de Woningmarktmonitor blijkt dat deze groep minder woningen kopen dan starters. Dit heeft vooral te maken met de krapte op de huizenmarkt. Het aanbod in de woningen die deze groep zoekt is beperkt en ook het aantal nieuwbouwwoningen groeit niet mee met de vraag. In 2023 was het doel om minstens 115.000 nieuwe woningen te bouwen, maar dit is blijven steken op 73.000.

Prijzen van woningen met een gunstig energielabel stijgen het hardst

De woningen die het meest in prijs stijgen hebben energielabel A, B of C. Een aantal jaar geleden was het energielabel van een woning een aspect dat niet vaak werd meegenomen in de zoektocht van huizenkopers. Maar sinds de gestegen energieprijzen willen mensen liever een woning met een beter energielabel om de energiekosten zoveel mogelijk te beperken. Maar ondanks dat de prijzen van deze woningen meer stijgen dan woningen met een label D of lager, kan de Woningmarktmonitor ook concluderen dat dankzij de dalende energieprijzen en het aantal woningen dat te koop staat ook de woningen met een matig label toch weer meer worden verkocht, tegen een hogere prijs dan vorig jaar.

Conclusie; de prijzen van woningen stijgen, evenals het aantal starters op de markt die een woning kunnen kopen. De hypotheekrente daalt, maar voor doorstromers is het vinden van een geschikte woning vooralsnog een flinke klus. We kampen tenslotte met een achterstand met betrekking tot het aantal nieuwe woningen die worden gebouwd.

 

 

 

Previous
Previous

Trends op de verkoopmarkt 2024; welke woning verkoopt het best?

Next
Next

Het aantal bezichtigingen voor koopwoningen in 2024 stijgen enorm!